Wat vriendinnen verdienen…

Klazien Teeuwissen Geen categorie

Wat vriendinnen verdienen…

Jullie hebben makkelijk praten, maar ik ben gewoon bang dat ze me dan zullen ontslaan! Het huilen staat haar nader dan het lachen. Hoe kwamen de vriendinnen deze avond nou toch bij deze opmerking terecht?

Wat verdien jij?

Er is een nieuw televisieprogramma, waar uitgebreid wordt ingegaan op wat wie verdient. Onaardige mannen schijnen regelmatig meer te verdienen dan hun (vrouwelijke) collega’s en vrouwen denken er vaak niet eens over na om te onderhandelen over hun salaris.

Er is druk gespeculeerd door de vriendinnen hoe of dat toch komt. Vrouwen verwachten dat wat ze krijgen goed is. Vrouwen zijn begripvol als de baas zegt dat hij (of zij 😊), wel zou willen maar dat het niet kan. Tja, de recessie, het budget, of omdat dan iedereen wil. En meer van dat soort excuses.

Doen en (niet) durven

De ZZP’er onder de vriendinnen vertelt dat zij wel een keer heeft onderhandelt over haar salaris schaal. Toen dat niet beloond werd, heeft ze besloten daar te gaan werken waar haar inzet wel financieel gewaardeerd werd. Jammer voor de baas.

Natuurlijk heeft iemand daar ook weer een mening over. “Jij kan je dat permitteren want jij bent gewoon goed in je vak.” Een boeiende opmerking die blijft liggen als één van de vriendinnen haar glas met een klap op tafel zet. “Jullie hebben makkelijk praten, maar ik ben gewoon bang dat ze me dan zullen ontslaan! En wat dan? De WW in? Mijn huis uit? Wie wil mij nog na mijn 50ste hebben?”

Opkomen voor wat je verdient.

Tja, zou dat het zijn? Dat angst ons weerhoudt om voor onszelf op te komen? Of zijn het gedachten die je ervan weerhouden een bepaalde actie te ondernemen, waarvan je rationeel vindt dat je het wel zou moeten doen?

Eén van de vriendinnen vertelt dat ze ooit de moed heeft gehad om wel te onderhandelen. En met succes. Dat was echt heel spannend. Maar iemand had haar in een training gezegd: “dus jij vindt jezelf het niet waard om meer geld te vragen.” En dat maakte het verschil. Die opmerking heeft geholpen om tegen mijzelf te zeggen: “Ik ben het gewoon waard en ik verdien het”. En ja, ik was best bang, maar ik was nog banger voor het gevoel als ik het niet zou doen. Dan zou ik altijd angstig blijven om voor mijzelf op te komen. Ik heb me voorbereid, ontspanningsoefeningen gedaan en mijn leren jasje aangetrokken.

Terwijl iedereen zijn jas aantrekt om naar huis te gaan, neemt één van de vriendinnen zich iets voor. Ze gaat het doen! Morgen maakt ze een afspraak met haar manager.

Op 23-24 maart 2018 organiseert het Wijze Leven een twee daagse workshop. Een goed moment om te ontdekken welke gedachten je zwakker maken of je juist sterker maken.

Behalve in de 2-daagse workshop kun je de antwoorden op jouw persoonlijke vraag ook vinden tijdens een individueel, intensief coachingstraject.

Ons blog volgen? Klik hier Lees in onze nieuwsbrief meer over bang zijn.