Vriendinnen in 2018

Klazien Teeuwissen Geen categorie

Nu alle nieuwjaarrecepties weer achter de rug zijn hebben de vriendinnen eindelijk weer tijd voor elkaar. Iedereen is er. Gezellig.

Zomaar een paar vragen

Op de tafel staat een pot met kaartjes erin. ‘Kletspot – extra pittig” staat erop. Nieuwgierig pakt een van de vriendinnen er een kaartje uit, er staat: Zeg jij ja tegen dingen waar je niet op zit te wachten? Nou dat is herkenbaar voor iedereen. Bezoek van de buurvrouw, stukje schrijven voor een nieuwsbrief, ‘eventjes iets voor iemand doen’. De vriendinnen vullen met van alles aan. Iedereen doet dat toch wel eens? Hoe erg is dat? De vraag is: waarom zou je dat eigenlijk doen? Omdat je geen nee durft te zeggen? Of omdat een ja, beter voelt?

Er wordt nog een kaartje gepakt. Vertel eens… met welke stommiteit heb jij jezelf vreselijk pijn gedaan? “Mijn baan opgezegd, alleen maar omdat ik een blunder had begaan. Ja dat is wel stom ja. Een van de vriendinnen slaakt een diepe zucht: “Een slippertje op het werk”. Oei, O ja de vriendinnen weten het nog; het koste haar haar huwelijk. Snel pakt iemand nog een kaartje uit de ‘Kletspot’. Als je moet kiezen: mooier zijn dan je nu bent of intelligenter zijn dan je nu bent? Tja dat is echt een dilemma. Iemand roept: ik was waarschijnlijk niet slim genoeg toen ik mijn promotie misliep. Dan liever mooier: “nu alles aan je lijf begint te zakken en te rimpelen’. Ha ha. Een 50-er vraagt zich af: Gaat het dan niet meer om intelligenter zijn?

Pittige antwoorden

Het gesprek gaat weer alle kanten op. Er worden nog wat ‘pittige kaartjes getrokken’ die voor dit blog niet zo geschikt zijn. In de keuken staan 3 vriendinnen nog wat na te praten over de vragen. Het lijken zomaar een paar vragen, maar de antwoorden lagen toch ook best gevoelig. En merk je dat ondanks de veiligheid van de vriendinnengroep, een serieus antwoord wordt afgedaan met een lach of ‘is gebeurd’ of er meteen een snelle opmerking overheen gaat.

Als je goed luistert klinkt er van alles door terwijl de ‘Kletspot’ rondgaat: schuldgevoel, spijt of schaamte en ontevredenheid. Eigenlijk best heftig. Er klinkt nog steeds gelach uit de kamer en de twee vriendinnen in de keuken vragen zich af: nemen we elkaar eigenlijk wel serieus genoeg? Op z’n minst herhalen wat iemand zegt, en kunnen doorvragen: hoor ik het goed? Vertel ….

Op 23-24 maart 2018 organiseert het Wijze Leven een twee daagse workshop. Ontdek jouw eigen vraag en antwoorden, jouw drijfveren en/of automatisme. Ontdek hoe je het leven doet en wat je er aan kan veranderen. Behalve in de 2-daagse workshop kun je de antwoorden op jouw persoonlijke vraag ook vinden tijdens een individueel, intensief coachingstraject.

Nog 1 vraag

De vriendinnen trekken nog 1 kaartje uit de ‘Kletspot’: Door wie wil jij beïnvloed worden of willen beïnvloeden?

Ons blog volgen? Klik hier Lees in onze nieuwsbrief meer over die laatste vraag.