Vriendinnen en improvisatie

Klazien Teeuwissen Geen categorie

Vriendinnen & Improvisatie

De regen druilt nog een beetje na, een kacheltje houdt ons warm en de wijn is Zuid-Europees. Cheers! We zitten met vier vriendinnen op het balkon, de rest is nog met vakantie. Zo op het balkon beschouwen we onze vakanties. Er vliegen wat oneliners heen en weer: “Wat is het leven goed”! “Plezier hoeft niet veel te kosten!” “Na regen komt zonneschijn!”

Vakantie-ervaringen

Nou dat laatste is nog maar de vraag. Een van de vriendinnen vertelt over jengelende kinderen, natte spullen en een man die meer sliep dan gezellig was. Het was hard werken om iedereen weer bezig te houden, attracties te verzinnen en een boek te lezen in de geluiden en geuren van een subtropisch zwemparadijs.

Een van de vriendinnen (lekker gebruind door de Italiaanse zon) vertelt dat ze tijdens haar vakantie is gebeld door haar werk. Er was gedoe, er moest van alles besloten worden en dat had echt niet kunnen wachten. Het was haar niet meer gelukt haar vakantiegevoel terug te krijgen. En ten slotte ging ook de auto nog kapot. Ze voelt zich moe, en is eigenlijk hard aan vakantie toe. Het klinkt niet als de heerlijke vakantie waarnaar is uitgekeken.

Theaterimprovisaties

We schenken onszelf nog maar een glas in. Was het nu echt zo’n tegenvallende vakantie of…..? Een van de vriendinnen oppert: “We kunnen natuurlijk net doen alsof het wel leuk was of dat het nog veel erger was”. Het blijft stil op het balkon.

Er volgt uitleg: Tijdens mijn vakantie heb ik workshops ‘Theaters improvisatie’ gevolgd. Dit houdt bv. in dat je vertelt over een vervelende situatie zonder enige emotie, of juist vanuit een heel andere emotie dan het oorspronkelijke gevoel bij een situatie. Wij hebben dat gedaan met de zin “ik ben gelukkig!”. We hebben zo gelachen en soms ook verbaast; er zitten vele kanten aan geluk.

Nieuwe scenes maken

Het woord theater lijkt verdacht veel op therapie; verzucht een van de vriendinnen. Daar zit wel wat in. En hoe leuk is het als je dat kan combineren .

De vriendin daagt de andere dames op het balkon uit om het eens te proberen. Stel dat je de bovenstaande voorbeelden van de regen en het werk op een andere manier zou vertellen.

Scenes zijn als het echte leven. Of is het zo dat het leven eigenlijk bestaat uit een aaneenschakeling van scenes. De vraag is of je je eigen script (kan schrijven) schrijft of dat je jouw scene laat schrijven door anderen.

Ons blog volgen? Klik hier

De wijn helpt om de vriendinnen te verleiden om te improviseren met hun eigen verhaal en mee te spelen in nieuwe scenes. Er volgen een lach en een traan.

Leer je eigen stemming te beheren door anders te doen, te denken en te voelen.

Schrijf je in voor de 2-daagse training ……

naar agenda