Vriendinnen & Binnenbrand

Klazien Teeuwissen Geen categorie

Heb je het al gehoord? Jeannette stond in de brand! Wat, Wanneer, Waarom, Hoe. We buitelen met elkaar over de mededeling die een van de vriendinnen zonet de ruimte in slingerde. We kijken met z’n allen naar Jeannette: wat is er in hemelsnaam gebeurd?

Het verhaal van Jeannette

“Mijn sjaal stond in brand toen ik aan het koken was”. Ik stond wat moe tegen het aanrecht geleund, hoor ik opeens: mam je sjaal staat in de fik. Ik zeg nog: ík? En nog voor ik naar beneden kan kijken, krijg ik een plats water in mijn gezicht van Roos (haar dochter). Die blijft rustig terwijl ik ondertussen in paniek de sjaal probeer af te doen. Ik krijg weer een plats water over me heen. Wat ben ik blij dat Roos erbij is.

Adviezen

Jeanette en wij zijn allemaal even stil. Hoe anders had het kunnen gaan? Al snel komen we met adviezen: je moet niet met een sjaal om koken, gevaar van synthetische materialen en zoal. Maar ach…, we weten vaak zelf niet van welk materiaal onze kleding is.

De gevolgen

Een brandende sjaal van je afhalen gaat niet zo makkelijk, die zit om je nek gedraaid. Maar het lukt! Dit alles verklaart ook de nieuwe haarstijl, die is een stuk korter geworden. Van de trui en sjaal is niet veel over: gesmolten en verbrand.

Iemand vraagt: En hoe is het nu met jou? De wangen van Jeannette kleuren rood: nou, ik ben blij dat het goed afgelopen is, maar de schrik zit er behoorlijk in. Het voelt niet fijn meer om aan het fornuis te staan. Als het even kan laat ik iemand anders koken. De rookgeur is inmiddels wel het huis uit.

Binnenbrand

Jeannette heeft aan haar brandende sjaal geen zichtbare verwondingen overgehouden. Dat is fijn, maar ik zag nog allerlei emoties op haar gezicht verschijnen: schuldgevoel, schaamte, schrik en ze vertelt dat ze geen plezier meer heeft om te koken. Het gevaar bestaat dat er door deze traumatische gebeurtenis een angst ontstaat, die haar leven onbewust gaat inperken. Denk aan vermijden van situaties, geen kaarsen meer aan, verlammend gevoel als ze moet gaan koken. De brandende sjaal bepaalt dan – hoewel allang gedoofd – nog wel hoe zij zich nu voelt. Ik vraag er binnenkort weer naar, want dat kan haar helpen om vaker te vertellen over de brand; dat geeft afstand van de emoties.

Als het blijft

Het verwerken van een traumatische ervaring vraagt om aandacht. Wanneer emoties en negatieve gedachten blijven bestaan en zelfs toenemen, houdt de ervaring van toen, iemand vandaag in zijn greep. Er ontstaat een cirkel van angst, frustratie en schuldgevoel. Omdat te voorkomen of te doorbreken zijn er technieken die helpen om bv. vertrouwen en plezier weer terug te laten komen. De gebeurtenis bepaalt dan niet langer de brand hoe je je voelt vanbinnen.
brand 2
Het is als de plats water van Roos; blijf alert en blus ook de binnenbrand.

Ons blog volgen? Klik hier