Hoe overleef ik mijzelf en mijn vriendinnen

Klazien Teeuwissen Geen categorie

Het is een beetje een slome avond. We hebben lekker gegeten en keutelen nog wat na in groepjes. Dit keer staan er een aantal potten thee op tafel; kruidenthee, groene thee, bloemetjes thee, anijs, venkel. Allemaal goed voor een gezond en relaxed leven. De thee heeft de toepasselijke naam Chai, wat leven betekent.

Het verhaal van Sylvie

Een hardwerkende zelfstandige tante, die houdt van niet lullen maar poetsen. Met een grote kop Chai in de handen mijmert ze: “Ik moet gewoon iets anders met mijn leven doen. Ik word maar geleefd door iedereen. Ik doe mijn best, maar het is nooit voldoende. Ik kom niet toe aan wat ik zelf echt belangrijk vind. Dat kan zo niet doorgaan”.

Druk druk druk; dat herkennen we allemaal wel. Iemand vraagt: “Wat zou je dan willen doen?” Sylvie heeft geen idee, dat wat ze nu doet kan ze goed en is op zich leuk om te doen. Het blijft even stil, ze neemt nog een slok thee, “Ik heb ooit een boek willen schrijven”. We verslikken ons in de hete thee. Jij een boek, waar moet dat dan overgaan? Ze flapt eruit: “Hoe overleef ik mijzelf?”.

Hoe overleef ik mijzelf

De vriendinnen worden creatief en barsten los met onderwerpen en tips:
• Hoe je omgaat met mopperbuien: gewoon wachten tot je bui overwaait én anderen waarschuwen om niet in de buurt te komen.
• Hoe je van dropjes en chocolaatjes af kunt blijven: nooit meer gaan winkelen.
• Dat geldt ook voor Mannen, nooit meer aan beginnen.
• Stoppen met werken en een staatslot kopen.
Iedereen heeft er lol in en de thee wordt verruild voor de wijn.
Overleven of meeleven?
Voor we het weten buitelen we met z’n allen naar de leuke kant van Sylvie’s opmerking. Natuurlijk moet Sylvie haar hart volgen als ze een boek wil schrijven. Maar, hebben we geluisterd naar wat zij ons eigenlijk wil zeggen over haar ‘overlevingsstand’?
Vanuit mijn vak weet ik dat het gaat over luisteren en doorvragen. Soms lukt het gewoon niet tijdens een vriendinnenavond. Maar als Sylvie worstelt met ‘hoe zij kan overleven’, dan is het tijd om te luisteren en vragen aan haar te stellen. Een simpel: “vertel …”, kan al een verschil maken. Hoe voelt het om geleefd te worden door de drukte? Wat zou je anders willen? We hebben het haar niet gevraagd.

Inmiddels gaat het bij de vriendinnen over de omslag van het boek; moet die sexy, stoer of slim zijn?
Ik zie een Sylvie, die op een leuk rood scootertje over een rotonde rijdt. De drukte in haar hoofd weerhoudt haar om af te slaan op de afslag ‘Workshop Persoonlijke Ontwikkeling’ van het Wijze Leven op 7 en 8 april. Ze is van harte welkom! De anderen ook :-).