Een pan met soep & vriendinnen

Klazien Teeuwissen Geen categorie

SOEP! Ik hou van de vele variaties en ik hou van de zin:  ’er is een grote pan met soep!’ Dat doet het goed op verjaardagen en zeker ook tijdens onze vriendinnenavond. Tijdens onze etentjes willen we met elkaar genieten en het beste uit onszelf halen.

Voor vanavond hebben we, na veel heen en weer mailen, afgesproken dat Ankie voor een spannende soep ging zorgen. Wat dat zou gaan inhouden, was onduidelijk, maar we hebben er alle vertrouwen in.

Vandaag het verhaal van Ankie

Terwijl we allemaal binnen druppelen en het gesprek al snel over Trump en de Griep gaat, komt Ankie wat bedremmeld binnen. Ze zet haar pan soep op het formuis zet met de mededeling: “Ik denk dat het niet gelukt is. Ik had em eigenlijk niet mee willen nemen”.  “Dat bepalen wij wel”. Weggooien kan altijd nog”.  Ankie meldt dat het al de hele week tegenzit. Ze heeft een sollicitatiegesprek gehad. Daar voelde ze zich ook al niet zeker over. Ze was wel uitgenodigd, hoewel zij niet helemaal in het profiel past. Maar Ankie heeft een aantal sollicitanten zien zitten, met keurige blauwe pakjes aan en perfect gelakte nagels. Daar kan ze toch niet tegenop, met haar warrige krullen en tuinhanden. Ankie ploft neer op een van de keukenstoelen, alsof ze het leven heeft opgegeven.

mislukt 2Niet goed genoeg

Ik neem het tafereeltje waar: Ik eet regelmatig bij haar, en ze is een goede kok. Ze is creatief en heeft altijd goede tips voor mij. De soep wordt volgens mij niet zo heet gegeten als zij het nu opdient. Wat ik wel herken is dat Ankie eén op eén meer in haar element is. Zodra er meer mensen bij betrokken zijn, dan wordt de druk te hoog, of kan ze het niet meer overzien. Dan steken oude gedachten patronen de kop op. Dit is het calvinistisch ‘ik ben niet goed genoeg’, gedoe. Daar moet ze eigenlijk eens wat aan doen.

Er mee ophouden

Bij het opscheppen van de soep, maakt Ankie weer haar excuses: “ik had eigenlijk meer van dit moeten hebben en minder van dat moeten doen. Dan staat Sylvie op en neemt de pan van haar over met de woorden: “stop er mee”. Stilte daalt over de keukentafel. Ankie pruttelt nog wat tegen: Eh.., maar… Sylvie herhaalt: “Stop ermee om jezelf naar beneden te halen. Dat helpt je niet verder!

Je kunt altijd veranderen

In coaching en trainingen stellen wij liever de vraag: wil je dat zo houden? Want negatieve gedachten in je hoofd stralen door in je lichaamshouding, klinken in je stem en laten jezelf in de ‘soep in lopen’. Andere mensen pakken dat op en jij krijgt gelijk. Tijdens onze trainingen besteden we aandacht aan je gedachten en het effect van je lichaamstaal. Je hebt die zelf in de hand. Meer daarover op onze site www.hetwijzeleven.nl.

Trouwens haar soep was heerlijk!