Vriendinnen en een oude jonge Ciske 
Af en toe gaan we met elkaar iets cultureels doen. Zo zaten we afgelopen zondag in de middagmatinee van Ciske de Rat, de musical. Wij, mijn vriendinnen en ik zijn allemaal van de leeftijd dat we Danny de Munck als de kleine Ciske zagen. En vandaag krijgen we het vervolg te zien; weer met Danny. Leuk! We hadden ons niet verdiept in wat er zou komen. We hebben er zin in.
Oorlogstijd
We ontmoeten de oude Danny als hij opgeroepen is voor militaire dienst. Hij zingt prachtig over Amsterdam, de stad waar hij opgroeide, maar al snel merk je dat er iets is. Hij wil het zelfs met zijn verloofde, Betje van vroeger, uitmaken. Hij zegt: “beter 2 maanden verdriet, dan levenslang met mij”.
Terugblikken
De jonge Ciske komt op en zingt ook de sterren van de hemel; nog net zo brutaal en gevat als in onze jeugd. We zien momenten in het leven van Ciske die cruciaal zijn voor zijn verdere ontwikkeling. De pesterijen op school en zijn wanhoop als zijn moeder het boek dat hij van zijn beste vriendje heeft gekregen, kapot maakt. Wanneer in 1 seconde het mes, dat hij van zijn vader gekregen heeft, uit zijn hand vliegt en zijn moeder dodelijk raakt, wordt er over hem beslist: hij deugt niet!
Verwarring
Op het toneel buitelen het verleden en het nu door elkaar heen. Soms zien we stoerheid, dan weer kwetsbaarheid. Dan wisselt liefde voor gepest-worden. Onrecht en onmacht in strijd met “het is voor je eigen bestwil”. De kleine Ciske redt zich, maar verliest tijdens zijn ‘heropvoeding’ een stuk van zichzelf.
De oude Ciske redt het niet om de beelden van zijn moeder kwijt te raken, in hem knaagt schuld en schaamte. En dan gebeurt er iets in zijn leven, die dat allemaal weer oprakelt. Hij raakt gewond in de oorlog en dreigt het leven te verliezen.
Op dat moment ontmoeten de grote en de kleine Ciskes elkaar en ze gaan in gesprek. In het verhaal lukt het de kleine Ciske om de grote Ciske te overtuigen dat hij het beste is wat hem is overkomen.
Luisteren naar het verleden
Na afloop borrelen we nog na. We zijn allemaal onder de indruk van het spel, de zang en het verhaal. We worden even stil als een van de vriendinnen de musical samenvat. “De kleine Ciske helpt de grote Ciske om nieuwe betekenis te geven aan wat er in zijn jeugd gebeurde”.
Ja, dat was mooi gezegd. We komen in gesprek over hoe wij zelf dealen met overtuigingen en gevoelens die voortkomen uit ons verleden. Hebben wij ook een ‘jong verdrietig of bozig vriendinnetje’ dat zo nu en dan in ons naar bovenkomt? Misschien moeten we daar beter naar luisteren: wat was werkelijk waar en wat was niet waar?
Het leven kent trauma’s met een kleine t en met een grote T. En die kunnen je het behoorlijk moeilijk maken in het leven. Bij het Wijze Leven luisteren we naar wat er nu in iemands leven gebeurd en helpen we de volwassene om contact te maken met ‘de kleine mens’ die het trauma overleefde. Wij willen juist het gekwetste kinddeel alsnog ondersteunen om mee te groeien met ‘de geworden volwassene grote mens’, waardoor iemand weer meer ‘heel’ wordt.
Hoe het afliep met Ciske? Hij herschrijft zijn script en vindt zichzelf en de liefde terug.
Ons blog volgen? Klik hier